Shiatsu

In het Japans betekent Shi - vinger en atsu betekent - druk. Shiatsu betekent dus letterlijk en figuurlijk druk met de vinger. Het is makkelijk om zich voor te stellen hoe de kunst van Shiatsu ontstond. Denk aan een kind dat zich pijn doet, waarbij je een hand op de pijnlijke plek legt en erover heen wrijft totdat de pijn verdwijnt. Zo is Shiatsu een reactie op pijn, waarbij je een vinger of een hand op de pijnlijke plek legt en deze behandelt. Shiatsu is een concrete, instinctieve en intuïtieve vorm van genezen. Boeddhistische Monniken brachten deze vorm van therapie naar Japan. In 1925 stichtte Tokujiro Namikoshi in Hokkaido het instituut voor Shiatsu therapie.
In Japan is Shiatsu in 1957 door het ministerie van volksgezondheid tot officiële geneeswijze verklaard.

Hoe werkt Shiatsu?

Meridianen zijn energiebanen die over en door het lichaam stromen. Bij een gezond mens stroomt er energie of Ki vrij door een netwerk van meridianen. De meridianen, de daarin stromende levensenergie en de organen functioneren in de mens als een samenhangend geheel. Een lokale storing of blokkade heeft negatieve gevolgen voor de energiebalans van de hele mens, zowel op het lichamelijk als op het geestelijk functioneren.
Door het uitoefenen van druk op bepaalde punten (tsubos) wordt de energiestroom in de meridianen gestimuleerd, de blokkade van de energiestroom wordt opgeheven en de balans wordt hersteld. Hierdoor kunnen specifieke organen en het lichaam als geheel beter functioneren en verdwijnen klachten en kwalen.

Wat doet Shiatsu?

shiatsuShiatsu activeert de zelf genezende krachten en versterkt het evenwicht tussen lichaam en geest. Daarnaast geeft Shiatsu een gevoel van welbevinden, bevordert de gezondheid, werkt ontspannend, kalmerend, versterkend en vitaliserend. Hierdoor heeft Shiatsu een diepgaand effect op je leven. Je leert eerder naar je lichaam te luisteren, processen van verandering worden ondersteund en het werkt uitbalancerend in moeilijke tijden. Shiatsu raakt en beweegt de gehele mens en begeleidt je in uiteenlopende levenssituaties.

Wanneer helpt Shiatsu?

Shiatsu helpt bij klachten van:

 • Het bewegingsapparaat (o.a. rug, schouder en nekklachten)
 • Het zenuwstelsel (o.a. burn out, stress, vermoeidheid)
 • De spijsvertering (o.a. maag en darmklachten)
 • De ademhaling (o.a. bronchitis en astma)
 • Uitscheiding (o.a. nier en blaasklachten)
 • Hart en bloedvaten (o.a. hoge en lage bloeddruk)
 • Het lymfatische systeem
 • Het hormoonstelsel (o.a. menstruatieklachten, suikerziekte)
 • Het geestelijke functioneren (o.a. depressie, concentratieproblemen)
 • Emotionele disbalans (o.a. verdriet, angst)
 • Pijn, stijfheid, starheid, spanning, hoofdpijn, migraine etc.

Shiatsu is de aangewezen manier om u bij uw klachten te helpen. Wereldwijd hebben al miljoenen mensen baat gehad bij de heilzame werking van Shiatsu.

Verloop van een Shiatsu massage

shiatsuDe eerste afspraak duurt circa 2 uur en begint met een persoonlijk gesprek om een goed beeld van elkaar te krijgen, ook wordt hierbij de medische achtergrond besproken.
Tijdens de massage over de kleding heen, wordt er druk uitgeoefend met vingers, duimen, handpalmen. Shiatsu is therapie en diagnose tegelijk. Tijdens de behandeling werk ik intuïtief en laat ik me leiden door wat zich laat zien. Na de behandeling volgt een korte nabespreking. Aan de hand van de feedback die ik krijg kan ik de volgende behandelingen aanpassen en de frequentie bepalen. Het geven van voedingsadviezen, leef adviezen en/of oefeningen voor thuis kunnen deel uitmaken van een consult. De vervolgconsulten duren tussen 60 en 90 minuten volgens afspraak.

Het is aan te raden om:

 • Loszittende het liefst katoenen kleding te dragen
 • Voor de massage geen zware maaltijden of alcohol te gebruiken

Na de behandeling:

 • Veel water te drinken in verband met de afvoer van gifstoffen
 • Rustig aan te doen en geen zware inspanningen te verrichten

De meeste klachten zijn in de loop van een lange periode ontstaan en hebben daarom ook meerdere behandelingen nodig om te herstellen. De frequentie en hoeveelheid van de behandelingen hangt dan ook af van de aard van de klachten en de conditie.